Het verhaal

Veel van mijn werken hebben als basis de hyperbolische parallelloide (hp).
Dit is een vlak dat van links naar rechts hol en van boven naar onder bol is.

Een leuke anecdote.
Mijn dochertje had destijds – evenals alle kinderen van die leeftijd – de gewoonte om me zo nu en dan na te gaan praten.
In het begin is dat leuk maar op een gegeven moment wordt dat irritant.
Op dat moment zei ik dan “hyperbolische paralleloide”.
Nijdig keek ze me aan omdat ze dat woord niet uit kon spreken.
Dat ging zo een paar maanden door tot ze plotseling “hyperbolische parallelloide” zei.
Later hoorde ik van haar moeder dat ze een week op haar kamer had zitten oefenen.

Als tekenaar of schilder kan je niet zoveel met de hp.
Leuk en een beetje knullig heeft men het station in Tilburg van een hp dak voorzien.
Met de computer kan je er echter wel iets mee zoals u aan mijn werk kan zien. Ik vind het verschrikkelijk leuk om ermee te werken en ik ben er nog lang niet op uitgekeken. Momenteel ben ik aan het experimenteren met afgeleide vormen. U ziet ze binnenkort wel verschijnen.

De computer

Volgens velen is de computer geen medium waarmee je kunst kan maken.
Ach vroeger gold dat voor het fototoestel. Had Rembrandt van Rijn er een gehad dan was hij – volgens mij – nooit gaan schilderen.
Kunst is het beeld dat gecreëerd wordt. Daan Roosegaarde (ik ben groot fan van hem) doet vaak niets anders dan zijn creatie bedenken. De uitvoering besteedt hij uit maar dat doet er niet toe. Het gaat om de creatie.

Mijn eerste tekening was er één toen ik elf was op de zondagsschool. Een tekening van Jezus aan het kruis en ik won er een eerste prijs mee. Zelf was ik van mening dat dat meer zij over de anderen dan over mij.

In ieder geval ben ik mijn hele leven met kunst bezig geweest. Soms zelf, soms samen met andere kunstenaars en soms door kunst in het algemeen te promoten.

Mijn geld verdiende ik als computerprogrammeur waardoor ik aardig met dat ding overweg kan. Nu gebruik ik de mogelijkheden van computer aided design en Computer Aided Manufacturing samen met Corel Paint Shop Pro om tot het gewenste resultaat te komen. En natuurlijk een prachtige printer om het resultaat op gelaagd 300 gram papier te zetten.

De prijs

Sommige mensen klagen over de prijs maar geloof me gemiddeld ben ik één dag met een werk bezig. Dat is 43,75 euro per uur bruto. De belasting wil nog b.t.w. en inkomstenbelasting. De lijst wordt gemaakt door een lijstenmakerij en de lege uren moeten ook betaald worden. Nee 350,00 voor een werk is het absolute minimum en doet eigenlijk nog geen recht aan de kunstwaarde.

Ik ben er nog lang niet en ben nog volop aan het ontwikkelen in de overtuiging dat mensen de waarde van mijn werken gaan zien. Een werk nu aanschaffen is dus een investering die zich – volgens mij – ruimschoots gaat uitbetalen.